Vi behöver få bättre koll på hur belöningsstyrda vi är i vårt beslutsfattande”, säger Katarina Gospic som skrivit boken Välj rätt! En guide till bra beslut. Boken bygger hennes egen och andras forskning i neuroekonomi – om hur vi reglerar våra känslor och vad som händer i hjärnan när vi fattar beslut .

Att bli medveten om hur du fattar beslut ger dig möjligheten att bli bättre på det. Välj rätt! handlar om vad det är för olika faktorer som påverkar dig när du tar beslut och hur du kan använda dig både av hjärta och hjärna för att komma fram till vad som är det bästa beslutet för dig. Här följer de sju saker som vi bör ha koll på när vi ska fatta beslut enligt Katarina:

1. Så påverkar kort- och långsiktiga belöningar.
Belöning är motorn i allt mänskligt beteende. Vår hjärna vill ha snabba belöningar. Att kasta sig bort från ett tråkigt jobb eller en ansträngande utbildning kan vara en sån. Långsiktiga mål kräver mer pannlobskraft.

2. Styrs du av inre motivation eller yttre?
Inre motivation är en mer hållbar drivkraft även om snabba pengar, socialt tryck eller prestige lockar till snabb belöning. Vem vill att du ska bli läkare? Varför vill du jobba i finansbranschen?

3. Väljer du trygghet eller risk?
Rädsla bidrar till flest beslut som blir fel i längden. Rädsla är en stark kraft som alltid försöker föra oss mot en trygg och säker strategi i stället för en riskfylld. Detta leder lätt till beslutsångest och att vi inte väljer alls. Hur bra blir det?

4. Dominerar limbiska eller kortikala delar av hjärnan ditt beslut?
Lär känna dig själv. Söker du ofta snabba, kortsiktiga belöningar och lever ut dina känslor? Då kan du träna på att göra eftertänkta val. Håller du ofta tillbaka känslor och funderar mycket länge inför beslut är det läge att agera mer limbiskt och låta dina känslor styra.

Båda strategierna är bra, så länge de används vid rätt tillfälle.

5. Ego vs grupp.
I grunden är vi egoistiska. Hjärnan är inställd på att gynna oss själva så att vi kan överleva för att vi ska kunna fortplanta oss och föra vår art vidare. Men respekt för gruppen och känsla för rättvisa är också inbyggt i våra mänskliga hjärnor. Det viktigaste ledordet är balans mellan att agera för att må bra själv och att agera för andra människors lycka.

6. Optimera dina system.
Det spelar ingen roll om du äger en Ferrari, för har du inte tankat kommer du aldrig att kunna köra den. Ät bra, rör på dig och se till att sova tillräckligt så har du en bättre grund för att tänka klokt. När vi är trötta blir vi ängsligare och riskerar att ta kortsiktiga beslut.

7. Ta en paus.
Du har tänkt igenom allt men kan ändå inte ta beslut. När man är väldigt engagerad är det lätt att inte se skogen för alla träden. Om vi upplever att något är svårt är det ett tecken på att den strategi som vi tillämpar inte är tillräckligt bra, vi behöver koppla in nya hjärnbanor för att lösa problemet. Vi kan inte befinna oss på samma nivå när vi ska lösa ett problem som när det uppkom. Vi måste bokstavligen tänka i nya banor om vi ska lösa problem. Tryck på paus, gör något helt annat eller sov på saken så får hjärnan vila från ditt dilemma.

Anna Pierre

Anna jobbar som lärare på Akademi Coachstjärnan och är PPC-certifierad coach. Föreläser och håller även workshops i ämnen som handlar om hur vi genom att lära känna oss själva bättre kan påverka våra liv.

www.coachinganna.se

anna@coachinganna.se

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail