JohnHillstierna_utvald_200_133Vilka kurser har du gått på Akademi Coachstjärnan?
ICF ackrediterad diplomutbildning

Hur kommer det sig att du valde att gå Akademi Coachstjärnan?
Jag har funderat på det i några år. Så började jag på Danderyds Sjukhus i maj. Då träffade jag en kollega som rekommenderade Coachstjärnan. Det har jag inte ångrat en sekund. Jag har fått alla mina intresseområden i ett. Allt kokar ned till coaching.

Vad skulle du vilja säga till dem som ska välja coachutbildning?
Jag skulle vilja rekommendera alla som vill förändra sitt liv att gå Akademi Coachstjärnans coachutbildning. Om du är ny i en viss roll har du mycket att vinna på att gå kursen, oavsett om du har planer på att bli coach eller inte. Du blir tydligare och lever mer i samklang med dina värderingar. Att hitta det som är viktigt för dig och göra det effektivt, istället för att ägna dig åt konflikter och tankar om saker som du inte kan göra något åt. Lägg inte energi på det du inte kan påverka.
Jag tror att coaching bara är i sin linda och att det inom en inte allt för avlägsen framtid kommer finnas fler annonser där man söker coacher till företag som en naturlig yrkesroll.

Vad har du lärt dig om dig själv?
Jag har blivit ännu mer intresserad av och noggrann med att använda rätt ord. Man kan alltid utgå ifrån att man missförstår varandra, frågan är bara hur mycket. Det har varit nyttigt att vara klient själv, för att veta hur man upplever det och vad man funderar över. Det är en övning i empati.
Jag slås också av hur likt coaching är andra saker jag har gjort tidigare som journalistik och psykologi. Även där handlar det om att ställa öppna frågor och att kommunicera. Att reflektera, vara tyst och vänta ut.
Jag har stor nytta av alla övningar jag lärt mig och det är också uppskattat av mina klienter. Det har varit till stor hjälp att jag fått lära mig hur olika människor lär sig vilka olika drivkrafter vi har. Det är till stor hjäp att kunna det för att kunna driva åt ett gemensamt mål.

Vad har du uppnått eller gjort?
Jag kan hjälpa mina klienter bättre med hjälp av de verktyg som jag har fått. Tidigare tog jag väldigt stort ansvar för mina klienter. Jag vill ju hjälpa. Men idag kan jag istället lämna över så att klienten själv tar ansvaret. Det är fortfarande något jag måste vara medveten om och slits ofta med frågan: ”kan jag göra något mer?” Jag har blivit bättre på aktivt lyssnande och att lyssna efter nyckelord. Överhuvudtaget har jag blivit bättre på att lyssna. Nu är jag ännu mer intresserad av coaching och vill gå fler kurser.

När blev du mest överraskad av dig själv?
Jag blev överraskad att jag kunde släppa min egen agenda så lätt. Tidigare har jag haft mycket fokus på min egen agenda, min egen lösning på klientens problem. Jag trodde jag skulle behöva jobba mer med det. Jag har ett mål att inte ha fördomar. Men precis som andra bildar jag mig snabbt en uppfattning om andra. Varje gång jag får döda en fördom blir jag så glad. Alla människor är så mycket mer än det man först ser.

Vad har förändrats i din relation till andra?
Jag är bättre på att lyssna och det blir nog mindre konflikter nu. Jag har en större acceptans för andra och en annan drivkraft. Det är inte längre viktigt att övertyga. Det är tydligt att andra är väldigt nyfikna på coaching och tycker att det är trevligt att prata när jag ställer coachande frågor: ”Om du kunde göra på något annat sätt, vad skulle du göra då?”

Vad var du särskilt nöjd med på kursen?
Vi hade en väldig öppenhet gentemot varandra i gruppen och trivdes väldigt fort med varandra.
Lärarna är väldigt kompetenta och engagerade som bidrar också till den goda stämningen och bra övningar. De har olika kvaliteter som kompletterar varandra. De ger bra feedback och förklarar enkelt. Förtroendeingivande.

Vad ska du bygga vidare på av det du erfarit och lärt dig?
Jag vill jobba vidare och kursen i gruppcoaching och ser fram emot mentorcoachingen (en del av certifieringsprocessen).
Jag har köpt och lånat massa böcker om coaching. Olika infallsvinklar. Psykologisk, NLP ledarskap. Olika perspektiv. Jag vill också bredda min kunskap om positiv psykologi. Även kursen i ledarskapscoaching vill jag gå.
Jag är en akademikernörd och vill fördjupa mig. När jag intresserar mig för ett ämne blir det mycket, både teoretiskt och praktiskt.

Hur ska du hålla processen ”levande” framöver?
Jag har en egen coach som just blev MCC – jätteduktig. Jag coachar själv hela tiden. Läser hela tiden. Jag har också en bok som jag antecknar i. En reflektionsbok över mitt eget lärande.

Cecilie Östby
Journalist och Coach

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail